Web raketa
Image default
Aanbiedingen

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een zwembad?

Na een heerlijke vakantie in het buitenland met een zwembad binnen handbereik komt vaak de wens naar boven voor een zwembad in eigen tuin. Een zwembad biedt ontspanning en gezelligheid voor het hele gezin en/of met familie en vrienden.

Om deze wens te verwezenlijken zijn er wel een aantal punten waar goed over nagedacht moet worden. 

Type zwembad: bovengronds of ingegraven?

Bovengrondse zwembaden kunnen opzetzwembaden zijn, deze zijn relatief goedkoop in aanschaf en ook weer makkelijk weg te halen. Maar ook bouwkundige zwembaden kunnen deels bovengronds geplaatst worden, als dit de wens is. 

De ingegraven zwembaden zijn de zwembaden die het meest voorkomen. Dit kan zowel een kunststof als een bouwkundig zwembad zijn. 

 

Grootte en vorm van het zwembad

Welke vorm wil ik dat het zwembad krijgt en hoe groot kan het precies worden om ook voldoende tuin over te houden.

Grootte: Als de tuin groot is zou een klein zwembad in het niet vallen. Het is dus vooral van belang om te kijken naar de verhoudingen in de tuin. Ook is het van belang om het doel van het zwembad goed mee te nemen. Als er daadwerkelijk baantjes in gezwommen gaan worden is het van belang dat het zwembad voldoende lengte meekrijgt. 

Vorm: Veelal zien we rechthoekige zwembaden in verschillende maatvoeringen. Bij gebrek aan ruimte in de tuin kan er ook gekozen worden voor een klein vierkant zwembad of een rond zwembad. 

 

Materiaal

Zwembaden zijn in diverse materialen te verkrijgen. De keuze die u hierin maakt kan bepalen hoe lang uw zwembad meegaat en ook welke uitstraling u uw zwembad meegeeft.

Bouwkundig: beton, dit is erg duurzaam. Betonnen zwembaden worden veelal afgewerkt met foliebekleding.

Kunststof: Hierin zijn vele keuzes te maken. Kijk hierbij goed naar de kwaliteit van het kunststof. Polyester is minder sterk dan bijvoorbeeld HDPE.

 

Budget 

Bij de aanschaf van een zwembad komen een hoop extra kosten kijken. Het is niet alleen de aanschaf, maar ook het onderhoud wat jaarlijks terug gaat komen en de energiekosten. Zet deze goed op een rijtje om zo niet voor verrassingen komen te staan. 

Ook komt het graafwerk er nog bij en de aanleg van de tuin en eventuele plaatsing van een poolhouse. Bij overstijging van het budget kan je altijd kijken wat wel en geen must is om mee te nemen en wat eventueel ook later aangeschaft kan worden. 

 

Verwarming en energieverbruik

Kijk bij het verwarmen van het zwembad naar de meest energiezuinige optie. Zeker als er het hele jaar door gezwommen wordt. Dit kan aanzienlijk oplopen. De meest efficiënte manier is verwarmen d.m.v. een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

 

Veiligheid

Een zwembad in combinatie met kinderen zorgt voor veel plezier, maar kan ook gevaarlijk zijn. Zorg voor een goede afdekking over het zwembad en bij hele kleine kinderen is het verstandig om een omheining te plaatsen.

 

Vergunningen en regels

Over het algemeen kan je vergunningsvrij een zwembad in de tuin aanleggen. Toch zijn er situaties waarbij dit niet het geval is en er een vergunning aangevraagd dient te worden. Check dit vooraf via omgevingsloket.nl

 

Plaatsing in de tuin

De locatie in de tuin waar het zwembad gaat komen is ook erg belangrijk. Kijk goed waar de meeste zon schijnt, dit is belangrijk voor het verwarmen van het zwembadwater en heerlijk om zelf van te genieten in het zwembad of op het terras. Dit is ook belangrijk als er een plek in de tuin aanwezig is waar de meeste wind waait. Dit is niet fijn als je nat bent.

Denk ook aan de privacy. Het is toch wel fijn als het zwembad een beetje beschut ligt.

Als over al deze punten goed nagedacht is en het budget toelaatbaar is ben je klaar voor de aanschaf van je eigen zwembad. Veel zwemplezier!