Web raketa
Image default
Computers / Shopping

Hoe maak ik een waterdicht back-up systeem?

Back-ups maken, we weten allemaal dat we het moeten doen, maar toch maakt een groot deel van de Nederlanders niet regelmatig een back-up. Hoe kan het nu dat dat we wel weten dat het heel belangrijk is maar we het toch niet doen? Dat komt omdat we geen goed systeem hebben om back-ups op een makkelijke en veilige manier te maken.

Waar moet zo’n systeem aan voldoen?

Er zijn een aantal zaken die het veilig opslaan van uw data bedreigen:

  • Fysieke schade aan uw datadrager
  • Virussen
  • Menselijk falen

Laten we deze in wat meer detail bekijken.

Fysieke schade aan uw datadrager

Een datadrager, zoals bijvoorbeeld een harde schijf, is aan slijtage onderhevig. U kunt verwachten dat een harde schijf ongeveer 3 tot 5 jaar mee gaat. Daarnaast zijn er andere factoren, bijvoorbeeld brand, valschade of waterschade. Ook sommige software kan schade veroorzaken aan een datadrager.

In een goed back-up systeem staat de data uiteraard op minstens twee plaatsen. Drie of vier is beter. Het is aan te raden om tenminste één van deze back-ups op een andere locatie te bewaren dan de andere, in verband met bijvoorbeeld brand of diefstal. Als uw schijf defect raakt kunt u deze gewoon laten vervangen bij een computer reparatie bedrijf.

Virussen

Virussen kunnen behoorlijk schadelijk zijn voor uw data. Cryptolockers, ook wel ransomware genoemd, versleutelen uw data en vragen u te betalen om deze terug te krijgen. Als u betaalt is er nog geen garantie dat u uw data terugkrijgt, vaak wordt er dan gewoon opnieuw om geld gevraagd, net zo lang tot u het opgeeft.

Naast het hebben van een goede virusscanner is het maken van een goede back-up cruciaal om u tegen dit soort virussen te beschermen. Het is hierbij belangrijk dat de back-up schijf niet standaard is aangesloten op de computer. Een virus besmet namelijk niet alleen de computer, maar ook de systemen waar deze mee verbonden is.

Menselijk falen

Een grotere bedreiging dan een virus is misschien wel uw eigen gedrag. Als u iemand bent die trouw elke dag een back-up maakt, dan is dit niet zo’n probleem, maar de meeste mensen vergeten het regelmatig, stellen het uit, of maken helemaal geen back-ups. In plaats van u voor te nemen om het beter te gaan doen, kunt u beter gebruik maken van de talloze makkelijke manieren om het maken van back-ups te automatiseren.

Met Bestandsgeschiedenis voor Windows, en Time Machine voor Mac, kunt u gemakkelijk automatische back-ups instellen op het medium van uw keuze. Dat kan een externe harddrive zijn of een NAS systeem of Time Capsule. U stelt het in en heeft er nog nauwelijks omkijken naar.

Hoe ziet zo’n systeem er dan bijvoorbeeld uit?

Er zijn een heleboel opties om uw data te back-uppen. Wilt u systeemback-ups of alleen maar uw data? Wilt u terug in de tijd kunnen naar een eerdere versie van uw systeem? Het beste is om verschillend back-up systemen met elkaar te combineren.

U stelt bijvoorbeeld automatische back-ups in met uw NAS systeem, waardoor uw data per uur wordt weggeschreven naar uw NAS zodra u binnen het bereik van uw WIFI netwerk bent. Daarnaast maakt u wekelijks van uw laptop een back-up op een externe harde schijf die u dan weer loskoppelt, en heeft u uw mappen gesynchroniseerd met OneDrive.

Op deze manier staat uw data op twee verschillende locaties, op vier datadragers waarvan er één losgekoppeld van uw computer en het enige wat u hoeft te onthouden is af en toe de externe harde schijf aan te koppelen. Alleen als u wordt getroffen door een cryptolocker, terwijl op hetzelfde moment uw huis tot op de grond toe afbrandt, bent u dan nog al uw data kwijt.

 Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/imac-reparatie-amsterdam/

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/imac-reparatie-amsterdam/